PersonalitateaIn psihoterapia adleriana, personalitatea este stilul vietii. Ea ne determina sa simtim ceea ce simtim, sa facem ceea ce facem, sa gandim cum gandim si cum am putea sa schimbam toate acestea.

Altfel spus, personalitatea este aceea care determina unele persoane sa fie victime permanente, altele sa fie tot timpul agresive sau fascinate de pericol, vesnic copilaroase sau in cautarea permanenta a superioritatii. Pentru a intelege mai bine si pentru a scoate in evidenta trasaturile individuale de personalitate, vom defini o situatie si vom explica diferite moduri de a reactiona la aceasta situatie.

De exemplu, intr-o familie, mama este o persoana

anxioasa, careia ii este mereu teama ca nu cumva copilul sa pateasca ceva. Trasaturile de personalitate ale copilului vor determina cateva posibile reactii, toate la nivel inconstient:

- va deveni o persoana anxioasa la randul lui, fiindu-i in permanenta teama, insa teama copilului nu va avea o baza concreta, ci va fi doar o stare generala de teama.
- copilul se va transforma intr-o persoana agresiva, intelegand ca in spatele acestei anxietati a mamei sta un real pericol; drept urmare, se va apara de acest eventual pericol atacand primul.
- copilul va fi o persoana care se va expune in permanenta pericolului care sta in spatele anxietatii mamei, va provoca viata si va deveni un cautator de senzatii tari.
- copilul va fi un vesnic salvator, incercand sa ajute pe toata lumea sa scape sau sa infrunte un asa-zis pericol, de fapt cel pe care el il percepea in mod inconstient in spatele anxietatii mamei.
- copilul ar putea sa isi doreasca sa fie intotdeauna cel mai bun, sa fie primul, pentru ca daca esti in aceasta pozitie, esti suficient de tare incat sa faci fata acelui pericol pe care el il percepea ca iminent in spatele anxietatii mamei.
- copilul poate intelege ca, atata timp cat cineva te apara si se afla langa tine si iti rezolva problemele, pericolul pentru care mama era anxioasa nu te poate atinge; devine astfel un copil dependent.
...Si exemplele pot continua...

 

Psihoterapie - info

Cititi despre

Motto

"Este clar ca noi nu suntem influentati de realitati, ci de opinia noastra despre realitati."

Alfred Adler